Η Ana Krstinovska, ερευνήτρια του Προγράμματος Νοτιοανατολικής Ευρώπης, γράφει στο CHOICE για την οικονομική συνεργασία των Δυτικών Βαλκανίων με την Κίνα. Το CHOICE (China Observers in Central and Eastern Europe) είναι μια πολυεθνική ομάδα εμπειρογνωμόνων που παρέχει τεκμηριωμένη ανάλυση σχετικά με την αυξανόμενη επιρροή της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

Η οικονομική συνεργασία των Δυτικών Βαλκανίων με την Κίνα παρουσιάζει μια ανάμικτη εικόνα. Η Σερβία ξεχωρίζει με σημαντικά οικονομικά οφέλη λόγω της στενής σύνδεσης με το Πεκίνο, η οποία χαρακτηρίζεται από υψηλές επενδύσεις και αυξημένο όγκο εμπορίου. Ωστόσο, τα οφέλη αυτά συνοδεύονται από όρους, που συχνά έρχονται σε σύγκρουση με τις επιδιώξεις της ΕΕ και οδηγούν σε οικονομική εξάρτηση.

Βασικά συμπεράσματα:

  1. Η στενή πολιτική ευθυγράμμιση της Σερβίας με την Κίνα έχει οδηγήσει σε σημαντικές επενδύσεις, αυξημένο τουρισμό και χρηματοδότηση υποδομών.
  2. Αυτά τα οικονομικά οφέλη συνοδεύονται από όρους που συχνά έρχονται σε σύγκρουση με τις φιλοδοξίες ένταξης στην ΕΕ, δημιουργώντας υψηλό βαθμό οικονομικής εξάρτησης από την Κίνα.
  3. Ενώ η Σερβία έχει σημειώσει σημαντική αύξηση των εξαγωγών προς την Κίνα, άλλες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων αγωνίζονται με χαμηλά επίπεδα εξαγωγών και υψηλή εξάρτηση από τις εισαγωγές.

4️. Τα κινεζικά δάνεια για έργα υποδομής έχουν οδηγήσει σε οικονομικές επιβαρύνσεις και ασύμμετρες σχέσεις, ιδίως στη Σερβία, εμβαθύνοντας την οικονομική εξάρτηση.

Μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο στα αγγλικά εδώ.

Μπορείτε να ακολουθήσετε το Πρόγραμμα Νοτιοανατολικής Ευρώπης στο Facebook και το X.

Image Source: Lošmi/Wikimedia Commons