Το Ευρωπαϊκό έργο GEMS συμμετείχε στην ετήσια εκδήλωση με τίτλο «Projects to Policy Seminar» που διοργανώθηκε από τον Ευρωπαϊκό Εκτελεστικό Οργανισμό Έρευνας (REA), τη Γενική Διεύθυνση Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων (DG HOME) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την Κοινότητα Ευρωπαϊκής Έρευνας και Καινοτομίας για την Ασφάλεια (CERIS) στις 25-26 Ιουνίου 2024, στις Βρυξέλλες.

Σκοπός της ετήσιας αυτής εκδήλωσης είναι να φέρει σε επαφή τους συντονιστές και τους εταίρους των νέων Ευρωπαϊκών ερευνητικών προγραμμάτων με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής των διάφορων διευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκειμένου να συζητήσουν τις στρατηγικές κατευθύνσεις των έργων που υλοποιούνται.

Η συνάντηση αυτή υπήρξε μια εξαιρετική ευκαιρία για το GEMS και τα υπόλοιπα έργα προκειμένου να παρουσιάσουν την δουλειά τους, να ανταλλάξουν απόψεις και να ευθυγραμμίσουν τα ερευνητικά τους ευρήματα με τις ανάγκες πολιτικής. Η αλληλεπίδραση με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και τους άλλους φορείς που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ασφάλειας υπήρξε  εποικοδομητική, αναδεικνύοντας τη σημασία της συνεργασίας στη διαμόρφωση αποτελεσματικών και βασισμένων σε στοιχεία πολιτικών ασφάλειας.

Πιο συγκεκριμένα, οι στόχοι της συνάντησης αυτής ήταν: α) η ευαισθητοποίηση των αρμόδιων χάραξης πολιτικής των διάφορων γενικών διευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τις θεματικές, τούς στόχου και τις δραστηριότητες των νέων έργων, β) η ενημέρωση των συντονιστών και των εταίρων των ερευνητικών έργων σχετικά με τα ενδιαφέροντα και τις ανάγκες των φορέων χάραξης πολιτικής σε κάθε διεύθυνση, και γ) η κοινή κατανόησης των παραδοτέων των έργων που σχετίζονται με την χάραξη πολιτικής για τους κανονισμούς και τις συστάσεις της ΕΕ.

Το έργο GEMS εκπροσωπήθηκε στην εκδήλωση αυτή από την Maja Halilovic-Pastuovic, συντονίστρια του έργου GEMS, και τον Bledar Feta, ερευνητή στην ερευνητική ομάδα GEMS στο Πρόγραμμα Νοτιοανατολικής Ευρώπης του ELIAMEP και Υποψήφιος Διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Οι εκπρόσωποι του έργου GEMS συμμετείχαν ενεργά παρουσιάζοντας τους στόχους του έργου, τις προγραμματισμένες δραστηριότητες και τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να έχουν τα ευρήματα της δράσης στην χάραξη πολιτικής στον τομέα της διαδικτυακής ασφάλειας. Αναφέρθηκαν στον στόχο του GEMS να διαμορφώσει τεκμηριωμένες λύσεις πολιτικής που θα βασιστούν στα ευρήματα της έρευνας πεδίου που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του έργου και θα βελτιώσουν σημαντικά τη λήψη αποφάσεων σε υψηλό επίπεδο, θα ενδυναμώσουν τους πολίτες και θα ενισχύσουν την προστασία των νέων που επιλέγουν τις διαδικτυακές πλατφόρμες προκειμένου να παίξουν τα παιχνίδια τους.

Μπορείτε να επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα του έργου GEMS προκειμένου να μάθετε περισσότερα.

Μπορείτε να ακολουθήσετε το GEMS στο Facebook, στο Twitter  και στο LinkedIn.