Συμμετέχοντας στην εκδήλωση του Sparta Komvos με κεντρικό θέμα «Ευρώπη, Διεθνής Γεωπολιτική και Ευκαιρίες για την Ελλάδα», η Έλενα Λαζάρου έκανε μία περιεκτική, ουσιαστική και κατανοητή παρουσίαση της παγκόσμιας γεωπολιτικής κατάστασης, του ρόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ευκαιριών που παρουσιάζονται για μια Ελλάδα ως κόμβος σταθερότητας, καλών σχέσεων και διασυνδέσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και πέραν αυτής, παρά τις γενικότερες εντάσεις και την αβεβαιότητα που επικρατεί.

Η Δρ. Λαζάρου μίλησε ως ακαδημαϊκή ερευνήτρια και συνεργάτης δεξαμενών σκέψης, όπως το ΕΛΙΑΜΕΠ, στην Αθήνα και το Chatham House στο Λονδίνο, όχι ως εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Έρευνας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Την επόμενη μέρα, 21 Μαΐου, η Δρ. Λαζάρου ενημέρωσε φοιτητές του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στη Σπάρτη για ευκαιρίες που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση, στους τομείς των σπουδών τους, για διεθνή πρακτική άσκηση και εργασία, καθώς και για τον ευρύτερο ρόλο των Ευρωπαϊκών θεσμών για την εσωτερική και εξωτερική πολιτική της ΕΕ και των κρατών μελών της.