Ο Πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ, Καθηγητής Λουκάς Τσούκαλης, ήταν καλεσμένος μαζί με το δημοσιογράφο, Γιώργο Κουβαρά, στη σειρά των εκδηλώσεων Καταθέσεις Πολιτισμού της Τράπεζας της Ελλάδος με θέμα «Πενήντα Χρόνια Μεταπολίτευσης: Γίναμε Ευρώπη;» στις 28 Μαρτίου 2024.

Ο κ. Τσούκαλης μίλησε για τις αντιφάσεις της σύγχρονης Ελλάδας, μεταξύ άλλων για μια κοσμοπολίτικη ελίτ, ένα βαλκανικό κράτος και μια εσωστρεφή ενδοχώρα, για λίγους πολύ πλούσιους και τεράστιες οικονομικές ανισότητες. Στην Ελλάδα, είπε ο Πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ, έχουμε πρόσωπα πολύ λιγότερο θεσμούς και ένα σύστημα πολιτικής εξουσίας εξαιρετικά συγκεντρωτικό που δυσκολεύεται όμως να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά οργανωμένα οικονομικά συμφέροντα.

Η δημοκρατία στην Ελλάδα εδραιώθηκε και άντεξε στη μεγάλη οικονομική κρίση. Αλλά η ποιότητα της δημοκρατίας μας αφήνει ακόμη πολλά περιθώρια για βελτίωση, τα θεσμικά αντίβαρα είναι αδύναμα και το κοινωνικό κεφάλαιο ισχνό. Στην εξωτερική πολιτική και ειδικότερα στην ευρωπαϊκή πολιτική της χώρας υπάρχει πλέον μια ευρεία διακομματική συναίνεση, εκτός των πολιτικών άκρων, στα βασικά θέματα. Είναι όμως μια «ένοχη» συναίνεση που δεν τολμάει να πει το όνομά της, γιατί η συναίνεση όπως και ο συμβιβασμός θεωρούνται κακές λέξεις στο ελληνικό πολιτικό λεξιλόγιο.

Στην οικονομία, μάς ξεπέρασαν πολλές ευρωπαϊκές χώρες που λίγες δεκαετίες πριν ήταν πολύ πίσω από εμάς. Η μεγάλη οικονομική κρίση άφησε ένα ισχυρό αρνητικό αποτύπωμα. Ο λαϊκισμός και μια εσωστρεφής, μη ανταγωνιστική οικονομία οδήγησαν τη χώρα σε αλλεπάλληλες κρίσεις.  Αλλά δεν βοήθησε επίσης η εμμονή στη λιτότητα των πιστωτών μας στην πιο πρόσφατη κρίση.

Για τη μεγάλη πλειοψηφία των συμπατριωτών μας, η Ελλάδα αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της Ευρώπης, μιας Ευρώπης που άλλαξε πολύ στην πορεία και που σήμερα αντιμετωπίζει υπαρξιακές προκλήσεις. Θέλουμε μια Ευρώπη ισχυρή με γεωπολιτικό ρόλο αλλά θα πρέπει να είμαστε και εμείς έτοιμοι να συμβάλουμε ουσιαστικά για να το πετύχουμε. Ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική με εθνικά βέτο δεν υπάρχει.

Δείτε το βίντεο της εκδήλωσης εδώ.