Ο Μπλεντάρ Φετά, υποψήφιος διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και ερευνητής στην ομάδα GEMS του ΕΛΙΑΜΕΠ, συμμετείχε στην ετήσια εκδήλωση του δικτύου EU-HYBNET στην Βαλένθια της Ισπανίας στις 24 Απρίλιου 2024, οπού παρουσίασε την ευρωπαϊκή δράση GEMS- Gaming Ecosystem as a Multi-layered Security Threat. Το EU-HYBNET είναι ένα πανευρωπαϊκό δίκτυο επαγγελματιών στον τομέα της ασφάλειας και τεχνολογίας, καθώς και ακαδημαϊκών απ’ όλη την ΕΕ οι οποίοι συνεργάζονται στενά μεταξύ τους  για την αντιμετώπιση των υβριδικών απειλών.

Στην εκδήλωση πήραν μέρος εκπρόσωποι εθνικών και ευρωπαϊκών φορέων που ασχολούνται με την αντιμετώπιση των υβριδικών απειλών, καθώς και εκπρόσωποι ευρωπαϊκών δράσεων που εφαρμόζουν καινοτόμες λύσεις για την αντιμετώπιση θεμάτων που σχετίζονται με την ασφάλεια. Στην παρουσίαση του, ο Μπλεντάρ Φετά αναφέρθηκε στο έργο που συντελείται στο πλαίσιο της δράσης GEMS το οποίο αποσκοπεί στο να αποτρέψει την εκμετάλλευση των πλατφόρμων παιχνιδιών από διάφορες εξτρεμιστικές ομάδες. Εξήγησε ότι το GEMS επικεντρώνεται στις σύγχρονες προκλήσεις ασφάλειας, εστιάζοντας στην κακή χρήση του διαδικτυακού περιβάλλοντος παιχνιδιών.

Υπογράμμισε επίσης την προσέγγιση του GEMS για την αντιμετώπιση βασικών προκλήσεων. Σύμφωνα με τον Φετά, το GEMS παράγει σημαντική γνώση μέσω εμπειρικής έρευνας με διάφορους παίκτες και κοινότητες  παιχτών που επιλέγουν τους διαδικτυακούς χώρους προκειμένου να παίξουν τα παιχνίδια τους καθώς και μέσω αξιολόγησης διαδικτυακών πλατφορμών παιχνιδιών, καλύπτοντας με τον τρόπο αυτό την ανάγκη για μια ολοκληρωμένη κατανόηση του φαινομένου του gaming και της σχέσης του με τον εξτρεμισμό. Ο Φετά εξήγησε ότι η παραχθείσα γνώση θα χρησιμοποιηθεί για τον σχεδιασμό αποτελεσματικών παρεμβάσεων με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης. Η ανάπτυξη του Watchtower θα αποτελέσει ένα πρακτικό εργαλείο τεχνικής νοημοσύνης  για την αναγνώριση και την πρόληψη της διάδοσης εξτρεμιστικού περιεχομένου σε πλατφόρμες διαδικτυακών παιχνιδιών.

Στο τέλος της παρουσίασής του, ο Φέτα υποστήριξε ότι η εξτρεμιστική δραστηριότητα στους χώρους ψηφιακών παιχνιδιών είναι μια σύνθετη πρόκληση και ως εκ τούτου απαιτεί συντονισμό μεταξύ των σχετικών παραγόντων και κοινή κατανόηση του φαινομένου και των σχετικών απειλών. Το GEMS κινείται προς την κατεύθυνση αυτή μέσω της ίδρυσης του Ευρωπαϊκού Δικτύου κατά του Εξτρεμισμού που σχετίζεται με τα Παιχνίδια (ENgaGE), ενός διατομεακού συνεργατικού δικτύου αφιερωμένο στην αντιμετώπιση της εξτρεμιστικής παρουσίας στο οικοσύστημα του gaming, υποστηρίζοντας ασφαλείς παίκτες για ασφαλείς κοινωνίες.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για το GEMS και τους στόχους του εδώ και εδώ.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το EU-HYBNET/Pan-European Network to Counter Hybrid Threats πατήστε εδώ.