Ευρωπαϊκή Ακαδημία του Βερολίνου (EAB) και το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), με την υποστήριξη του Γερμανικού Ομοσπονδιακού Υπουργείου Εξωτερικών συνδιοργανώνουν διήμερο σεμινάριο με θέμα: “Η Ευρώπη ενώπιον πολλαπλών προκλήσεων: Τα ΜΜΕ στην εποχή της ψηφιακής επανάστασης”. Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στις 27 – 28 Νοεμβρίου 2017 στο ξενοδοχείο Porto Riο στην Πάτρα.

Η προστιθεμένη αξία της Ευρωπαϊκής Ένωσης επισκιάζεται σήμερα από ποικίλες  πολιτικές, οικονομικές προκλήσεις, και είναι αντιμέτωπη και με θέματα ασφαλείας. Οι προκλήσεις αυτές επηρεάζουν όλες τις κοινωνικές ομάδες και χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και της Ελλάδας. Ο ευρωσκεπτικιστικός λόγος τροφοδοτείται από παραπληροφόρηση, ψευδείς ειδήσεις και προκαταλήψεις που εξαπλώνονται γρήγορα στο διαδίκτυο. Η ψηφιακή επανάσταση έχει κάνει το έργο των παραδοσιακών μέσων μαζικής ενημέρωσης πολύ πιο εύκολο, ταυτόχρονα όμως έχει φέρει στην επιφάνεια και πολλές προκλήσεις. Η άμεση επαφή με την πηγή εξακολουθεί να είναι ο καλύτερος τρόπος για τη λήψη έγκυρης πληροφόρησης.  Επιγραμματικά, τα θέματα συζητήθηκαν είναι τα εξής:

 

– Οικονομικά, πρόσφυγες και ψηφιακή επανάσταση: Η Ευρώπη ενώπιον πολλαπλών προκλήσεων

– Δράσεις ενάντια στη ριζοσπαστικοποίηση, ενθαρρύνοντας τη συνεργασία:  Παραδείγματα καλών πρακτικών από Γερμανία και Ελλάδα

– Μεταξύ αλληλεγγύης και ασφάλειας: Ένταξη και κοινωνική συνοχή σε Γερμανία και Ελλάδα

– Τι κάνουμε με τις ψευδείς ειδήσεις; (fake news) Τα νέα ΜΜΕ και ο πολιτικός διάλογος

– Βιωσιμότητα των ΜΜΕ σε εποχές οικονομικής κρίσης

– Θέσεις της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας για θέματα Ευρωπαϊκής Πολιτικής