Άρθρο του Ιωάννη Αρμακόλα δημοσιεύτηκε στο ΒΗΜΑ της Κυριακής με αφορμή την επόμενη μέρα των διπλών εκλογών στη Βόρεια Μακεδονία και την αλλαγή σελίδας με την επιστροφή του συντηρητικού VMRO-DPMNE στην εξουσία μετά από επτά χρόνια στην αντιπολίτευση.

Ο Ιωάννης Αρμακόλας αναφέρθηκε στους λόγους που οδήγησαν στη συντριβή της κυβέρνηση SDSM-DUI, αλλά και τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση η οποία θα χρειαστεί να διαχειριστεί τις σχέσεις με Βουλγαρία και Ελλάδα για τις οποίες προεκλογικά χρησιμοποίησε ιδιαίτερα εθνικιστική ρητορική. Παράλληλα, τόνισε πως πολλά θα εξαρτηθούν κι από τον τρόπο που θα αντιδράσει η βουλγαρική και η ελληνική πλευρά στη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται στη Βόρεια Μακεδονία.

Ακόμη, ανέλυσε το ευρύτερο γεωπολιτικό πεδίο σε σχέση με τη Βόρεια Μακεδονία, τον ρόλο των ΗΠΑ, τον ανταγωνισμό Σερβίας και Βουλγαρίας , όπως και αυτόν μεταξύ Αλβανίας και Κοσόβου. Τέλος, γίνεται αναφορά στο γεγονός ότι η Ελλάδα δεν προχώρησε σε εμβάθυνση των σχέσεων με τη Βόρεια Μακεδονίας παρότι η πρώην κυβέρνηση ήταν ιδιαίτερα ανοιχτή σε κάτι τέτοιο, ειδικά μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο εδώ

Μπορείτε να ακολουθήσετε το Πρόγραμμα Νοτιοανατολικής Ευρώπης στο Facebook και το X.