Ο Ιωάννης Αρμακόλας μίλησε στην εκπομπή Programi 200 και το δημοσιογράφο Nazim Rashidi για το δίκτυο Alsat TV σχετικά με την επόμενη μέρα των εκλογών στη Βόρεια Μακεδονία και για το ενδιαφέρον και την αντίδραση των ελληνικών ΜΜΕ, της κοινής γνώμης και της ελληνικής κυβέρνησης για το αποτέλεσμα τους.

Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε ότι η χρήση του συνταγματικού ονόματος σε επίσημο επίπεδο από τους πολιτικούς παράγοντες της Βόρειας Μακεδονίας είναι απαραίτητη και σε περίπτωση που αυτό δε γίνεται, η αντίδραση της Ελλάδας θα είναι άμεση όπως συνέβη στην περίπτωση της ορκωμοσίας της νέου Προέδρου.

Επιπρόσθετα, ο Ι. Αρμακόλας ανέφερε ότι η διεθνής κοινότητα, τόσο η ΕΕ όσο και οι ΗΠΑ, θεωρούν ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια σημαντική διπλωματική επιτυχία και παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή. Για αυτόν το λόγο, θεωρεί πώς θα υπάρξουν προτροπές και πιέσεις προς τη νέα κυβέρνηση ώστε να γίνει σεβαστή η Συμφωνία και η χρήση της συνταγματικής ονομασίας είναι το βασικό βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση.

Τέλος, έγινε αναφορά στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας, υποστηρίζοντας ότι παρότι οι σχέσεις αυτή τη στιγμή δεν είναι οι καλύτερες δυνατές, η Συμφωνία των Πρεσπών έχει δημιουργήσει ένα πλαίσιο συνεργασίας και συνεννόησης που δε θα επιτρέψει την επιστροφή στα αρνητικά επίπεδα προηγούμενων δεκαετιών.

Δείτε τη συνέντευξη εδώ.

Μπορείτε να ακολουθήσετε το Πρόγραμμα Νοτιοανατολικής Ευρώπης στο Facebook και το X.