Για τις πρόσφατες εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία με αφορμή τις Προεδρικές και Βουλευτικές εκλογές που λαμβάνουν χώρα σήμερα, 8 Μαΐου, μίλησε ο Ιωάννης Αρμακόλας στην εκπομπή “Prime” (ΕΡΤNews) με το δημοσιογράφο Ηλία Σιακαντάρη.

Συγκεκριμένα, σχολιάζοντας την, εκτός απροόπτου, νίκη του συντηρητικού VMRO-DPMNE, ο Ι. Αρμακόλας υπογράμμισε πως οι διμερείς σχέσεις μεταξύ Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας θα εξαρτηθούν σε σημαντικό βαθμό από τη στάση που θα κρατήσει ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός και από την αντίδραση της ελληνικής πλευράς σε πιθανές κινήσεις από τη πλευρά της Βόρειας Μακεδονίας μακριά από το πνεύμα της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ακόμη, δήλωσε πως παρότι το VMRO-DPMNE ανέβασε τους εθνικιστικούς τόνους κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου σε σχέση με τη Συμφωνία των Πρεσπών, στο επίκεντρο βρέθηκαν κυρίως οι σχέσεις με τη Βουλγαρία, καθώς και ζητήματα που αφορούν το κράτος δικαίου και τη διαφθορά.

Έγινε παράλληλα εκτενής αναφορά στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας καθώς και των Δυτικών Βαλκανίων γενικότερα, ενώ υπογραμμίστηκε πως χάθηκε μια σημαντική ευκαιρία τα προηγούμενα χρόνια με την κυβέρνηση των Σοσιαλιστών ώστε να προχωρήσει η ενταξιακή πορεία της χώρας και να δοθεί ένα θετικό μήνυμα για όλη την περιοχή.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συνέντευξη (στα ελληνικά) εδώ (έναρξη 18:13’).