Ο Γιάννης Αλεξανδρής αναλύει τις επιπτώσεις της στροφής της Ευρώπης προς την άκρα δεξιά σε άρθρο γνώμης στην εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ.

Παρά το γεγονός ότι τα ακροδεξιά κόμματα δεν κατάφεραν να αλλάξουν δραματικά την ισορροπία ισχύος στο Ευρωκοινοβούλιο λόγω του κατακερματισμού τους, ευρωσκεπτιστικά δεξιά και ακροδεξιά κόμματα κατάφεραν να κερδίσουν σημαντικό έδαφος σε χώρες πυρήνα της ευρωπαϊκής ενοποίησης όπως η Γαλλία, η Αυστρία και η Ιταλία. Σε αντίθεση με το 2014 και το 2019, αυτά τα κόμματα συμμετέχουν πιο σοβαρά στην ευρωπαϊκή πολιτική, επιδιώκοντας να επηρεάσουν πολιτικές σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Μάλιστα, η επανεκλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στα ηνία της Επιτροπής μπορεί να εξαρτηθεί από την υποστήριξη ορισμένων τέτοιων στοιχείων, ανάγοντας την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι σε ρυθμιστή των εξελίξεων.

Ωστόσο, αυτή η τάση ανοίγει τον δρόμο για την κανονικοποίηση τέτοιων κομμάτων και μπορεί να οδηγήσει σε μια ευρύτερα σκληρότερη γραμμή σε θέματα όπως η πράσινη μετάβαση, επιβραδύνοντας παράλληλα την ευρωπαϊκή ενοποίηση.

Μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο εδώ.

Μπορείτε να ακολουθήσετε το Πρόγραμμα Νοτιοανατολικής Ευρώπης στο Facebook και το X.

 

Photo Copyright: Angel Bena from Pexels