Η διαμάχη για το όνομα μεταξύ της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας επηρέασε βαθιά σχεδόν όλα τα τμήματα της ακαδημαϊκής/επιστημονικής συνεργασίας και γενικά την αλληλεπίδραση της κοινωνίας των πολιτών. Ως αποτέλεσμα, οι κοινωνίες των πολιτών των δύο χωρών δεν είχαν καταφέρει να δημιουργήσουν ισχυρούς διαύλους ανεπίσημης επικοινωνίας και συνεργασίας που θα βοηθούσαν σημαντικά τους επίσημους διπλωματικούς διαύλους μεταξύ των δύο χωρών.

Ταυτόχρονα, οι δύο χώρες είχαν ξεκινήσει μια διαδικασία Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) με την ελπίδα ότι η συνεργασία στη “χαμηλή πολιτική” και μεταξύ των φορέων της κοινωνίας των πολιτών θα ενίσχυε τις κατά τα άλλα αδύναμες και προβληματικές διμερείς σχέσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κύριος σκοπός του κοινού έργου του Προγράμματος Νοτιοανατολικής Ευρώπης του ΕΛΙΑΜΕΠ και της δεξαμενής σκέψης Analytica (Σκόπια, Βόρεια Μακεδονία) ήταν να συμβάλει στην ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων, διερευνώντας και αξιολογώντας τομείς της υφιστάμενης συνεργασίας, παρέχοντας “διδάγματα” από αυτήν, καθώς και προτείνοντας τρόπους μέσω των οποίων η συνεργασία της κοινωνίας των πολιτών θα μπορούσε να ενισχυθεί στο μέλλον.

Το έργο χρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών της Σουηδίας.