To ΕΛΙΑΜΕΠ, σε συνεργασία με τη διαΝΕΟσις, δημοσιεύει μια σειρά τεσσάρων αναλύσεων ειδικών υπό τον τίτλο “Προκλήσεις και ευκαιρίες στον νέο πολιτικό κύκλο στις Ευρωπαϊκής Ένωσης”. Τα κείμενα αυτά εξηγούν αναλυτικά τα σημαντικά διακυβεύματα σε τέσσερις, πολύ κρίσιμους τομείς: στην άμυνα, στη διεύρυνση στις Ένωσης στις νέες χώρες, στην οικονομική διακυβέρνηση και στο σύμφωνο σταθερότητας, καθώς και στις πολιτικές για το άσυλο και τη μετανάστευση. Ο Ιωάννης Αρμακόλας και η Αλεξάνδρα Βουδούρη συνέγραψαν την ανάλυση που αφορά το ζήτημα της διεύρυνσης της ΕΕ.

Επισκόπηση

Ο πόλεμος στην Ουκρανία υπήρξε ένα καταλυτικό γεγονός και για τη διεύρυνση της Ένωσης. Όπως και στις προηγούμενες φάσεις διεύρυνσης της ΕΕ, έτσι και σήμερα, οι αντίστοιχοι λόγοι και προβληματισμοί είναι τόσο πολιτικοί, όσο και οικονομικοί, κάτι που γίνεται εμφανές με μια ματιά στον κατάλογο των υποψηφίων προς ένταξη χωρών μετά το 2023, είτε έχουν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις είτε όχι: Ουκρανία, Μολδαβία, Γεωργία και Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Πώς θα επηρεάσουν τους προϋπολογισμούς της Ένωσης; Ποιες χώρες πιθανόν να χάσουν ευρωπαϊκά κονδύλια εξαιτίας των νέων μελών; Πόσο εφικτό είναι οι υποψήφιες χώρες να προχωρήσουν άμεσα τις θεσμικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις που απαιτεί η διαδικασία της ένταξης; “Η ΕΕ πρέπει να προσφέρει συγχρόνως έναν αξιόπιστο ‘οδικό χάρτη’ για τη βαθύτερη ένταξη των υποψήφιων χωρών τα επόμενα χρόνια, και σαφήνεια σχετικά με τη δική της πορεία για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις”, σημειώνουν οι συγγραφείς. “Θα πρέπει να υπάρξει, άλλωστε, κοινή προσέγγιση που να συνδέει τις μεταρρυθμίσεις και τη διεύρυνση με σταδιακό τρόπο, καθώς και ένας μηχανισμός που θα ‘μετράει’ την αντίστοιχη πρόοδο”.

Μπορείτε να διαβάσετε την ανάλυση που αφορά το ζήτημα της διεύρυνσης εδώ.

Μπορείτε να ακολουθήσετε το Πρόγραμμα Νοτιοανατολικής Ευρώπης στο Facebook και το X