Ο Ιωάννης Αρμακόλας και η Αλεξάνδρα Βουδούρη ήταν καλεσμένοι του δημοσιογράφο Vasko Popetrevski στο 360 Stepeni (Βόρεια Μακεδονία) όπου μίλησαν με αφορμή τις πρόσφατες εξελίξεις στη χώρα και πώς αυτές επηρεάζουν τις διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα, αλλά και την Ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας.

Πιο αναλυτικά, ο Ι. Αρμακόλας έκανε αναφορά στο πατριωτικό προφίλ που καλλιέργησε το VMRO-DPMNE ως αντιπολίτευση εξηγώντας πως τώρα ως κυβέρνηση θα χρειαστεί να προβεί λεπτούς χειρισμούς και προσεκτική διαχείριση εστιάζοντας στις διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα. Σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, υπογράμμισε ότι η πλήρης συμμόρφωση με τις πρόνοιες της συμφωνίας είναι απαραίτητη, καθώς οτιδήποτε διαφορετικό, όπως συνέβη στην ορκωμοσία της νέας Προέδρου, θα εκληφθεί ως παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών και δεν θα γίνει ανεκτό από την ελληνική πλευρά, της οποία η αντίδραση ήταν άμεση. Χαρακτηριστικά ανέφερε το ζήτημα του δημάρχου της Χιμάρας όπου η σκληρή γραμμή εντός της ελληνικής κυβέρνησης υπερίσχυσε της πιο μετριοπαθούς και πιθανόν να κόστισε στην Αλβανία το άνοιγμα των διαπραγματευτικών κεφαλαίων της ενταξιακής διαδικασίας.

Η Α. Βουδούρη, ανταποκρίτρια της “Καθημερινής” στις Βρυξέλλες, δήλωσε ότι όταν οι εκπρόσωποι της Βόρειας Μακεδονίας έρθουν σε μια συνάντηση στο ΝΑΤΟ ή σε ένα θεσμικό όργανο της ΕΕ, δεν θα έχουν άλλη επιλογή παρά να χρησιμοποιήσουν το συνταγματικό όνομα της χώρας. Δεν υπάρχει και δεν θα υπάρξει περιθώριο για συζητήσεις ή συνομιλίες για να ανοίξει μια συζήτηση σχετικά με αυτή τη συμφωνία. Υπογράμμισε ακόμη το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στο οποίο ανήκει το VMRO-DPMNE, δεν έχει μέχρι στιγμής προβεί σε κάποια ανακοίνωση μετά την εκλογική νίκη σε αναμονή της στάσης του νέου Πρωθυπουργού στο ζήτημα του ονόματος. Είναι σημαντικό να ληφθεί υπόψη ότι το ΕΛΚ εκδίδει συγκεκριμένη ανακοίνωση μετά από κάθε εκλογική νίκη και τώρα δεν υπήρξε κάτι τέτοιο.

Δείτε τη συνέντευξη εδώ.

Αναφορά στη συνέντευξη έγινε και από το δίκτυο Puls24.

Μπορείτε να ακολουθήσετε το Πρόγραμμα Νοτιοανατολικής Ευρώπης στο Facebook και το X.