Με βαθιά θλίψη, το ΕΛΙΑΜΕΠ ανακοινώνει τον θάνατο του νέου ερευνητή Mahmoud Alnaouq, ο οποίος σκοτώθηκε με την οικογένειά του κατά τη διάρκεια βομβαρδισμού στη Γάζα, τον περασμένο Οκτώβριο.

Ο 26χρονος Mahmoud Alnaouq συνεργαζόταν με το ΕΛΙΑΜΕΠ μέσω της δεξαμενής σκέψης Palthink, με έδρα τη Γάζα, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος ‘Embracing change: Overcoming obstacles and advancing democracy in the European Neighbourhood’ (EMBRACE).

H έρευνα του Mahmoud Alnaouq αποτέλεσε μια επιστημονική προσπάθεια για ορθότερη κατανόηση των διαδικασιών του εκδημοκρατισμού και των εμποδίων που ορθώνονται ενάντιά του, σε νεοπαγείς δημοκρατίες της Μέσης Ανατολής, της Βόρειας Αφρικής και της Ανατολικής Ευρώπης. Σκοπός άλλωστε του ερευνητικού προγράμματος EMBRACE είναι, μέσω της κατανόησης του φαινομένου, να συμβάλλει στη βελτίωση των πολιτικών της ΕΕ για την προώθηση της δημοκρατίας.

Ο θάνατος του συναδέλφου μας Mahmoud Alnaouq, η ανθρωπιστική καταστροφή που εκτυλίσσεται στη Γάζα, η τρομοκρατική επίθεση στο Ισραήλ αλλά και η κρίση στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής είναι μια τραγική υπόμνηση των αδυναμιών και αδικιών που χαρακτηρίζουν τη σύγχρονη διεθνή πολιτική. Μας καλούν σε διαρκή επαγρύπνηση και άοκνη προσπάθεια για μια δικαιότερη και ειρηνική διεθνή κοινωνία.

Εκφράζουμε ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένειά του, καθώς και στους συνεργάτες μας στην δεξαμενή σκέψης Palthink.