O Ιωάννης Αρμακόλας, επικεφαλής του Προγράμματος Νοτιοανατολικής Ευρώπης του ΕΛΙΑΜΕΠ και επιστημονικός υπεύθυνος της πρόσφατης έρευνας του ΕΛΙΑΜΕΠ για την Ελληνική Κοινή Γνώμη και Στάσεις για την Αλβανία, τους Αλβανούς και τις Ελληνο-Αλβανικές Σχέσεις, η οποία πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του έργου “ALGREE – Albania-Greece: Understanding. Connecting. Partnering” έδωσε συνέντευξη στη δημοσιογράφο Erla Mehilli στο τηλεοπτικό σταθμό Euronews Albania.

Ο κ. Αρμακόλας μίλησε για τα αποτελέσματα της έρευνας που χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Konrad-Adenauer – Γραφείο Ελλάδας και Κύπρου και διενεργήθηκε από τη Μονάδα Έρευνας Κοινής Γνώμης και Αγοράς του Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ερευνών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και σχολίασε το σύνθετο τοπίο στις σχέσεις Ελλάδας και Αλβανίας.

Μεταξύ άλλων, δήλωσε ότι η κοινωνική κατάσταση για τους Αλβανούς στην Ελλάδα έχει βελτιωθεί σημαντικά. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό συμβαίνει διότι οι Αλβανοί μετανάστες ζουν στην Ελλάδα για μεγάλο χρονικό διάστημα και έχουν ήδη ενσωματωθεί τόσο καλά που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής στην Ελλάδα. Ακόμη, υποστήριξε ότι στο επίπεδο των διμερών σχέσεων η εικόνα είναι πιο περίπλοκη, με την έρευνα να αντικατοπτρίζει την πολύ αρνητική στάση και ανησυχία της ελληνικής κοινής γνώμης για το ζήτημα Μπελέρι και τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία.

Μπορείτε να διαβάσετε σχετικά με τη συνέντευξη εδώ.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συνέντευξη εδώ.

Μπορείτε να ακολουθήσετε το Πρόγραμμα Νοτιοανατολικής Ευρώπης στο Facebook και το X.