Για τις τρέχουσες γεωπολιτικές προκλήσεις και τα θέματα εσωτερικής ασφάλειας που θέτουν εμπόδια στην ειρήνη και τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής μίλησε ο Μπλεντάρ Φετά στην εκπομπή Ballkan και την Linda Karadaku.

Σχετικά με την εύθραυστη κατάσταση ασφάλειας στην περιοχή, ο Φετά ανέφερε ότι «τα Δυτικά Βαλκάνια σήμερα ταλαντεύονται μεταξύ πολιτικής αστάθειας και αποσχιστικών τάσεων στη Βοσνία Ερζεγοβίνη, αμφισβητούμενων τακτικών διακυβέρνησης στη Σερβία και την Αλβανία,  συνεχιζόμενων εντάσεων μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας και αντι-δυτικής ρητορικής στη Βόρεια Μακεδονία”.

Σύμφωνα με τον Φετά «αυτή η εξαιρετικά εκρηκτική κατάσταση σε συνδυασμό με τις τρέχουσες γεωπολιτικές εξελίξεις σημαίνει ότι οποιαδήποτε εσωτερική κρίση όχι μόνο ανοίγει ξανά τις πληγές του παρελθόντος αλλά δημιουργεί και νέες αναταραχές που μπορεί να ξεφύγουν εύκολα από τον έλεγχο, αφήνοντας περιθώρια εκμετάλλευσης από τρίτους παίκτες που θέλουν να επεκτείνουν την επιρροή τους στην περιοχή αποσταθεροποιώντας την». Για το λόγο αυτό «η κατάσταση ασφάλειας στην περιοχή απαιτεί μεγαλύτερη προσοχή και στενότερη παρακολούθηση από τη διεθνή κοινότητα».

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συνέντευξη στα Αλβανικά εδώ.