Άρθρο γνώμης του Ιωάννη Αρμακόλα δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ. Το άρθρο αναλύει τις σύνθετες πολιτικές εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία μετά την ανάληψη της εξουσίας από το εθνικιστικό VMRO-DPMNE και την  κλιμάκωση των σχέσεων με την Ελλάδα.

Ο Ι. Αρμακόλας εξηγεί τους στόχους και τις επιδιώξεις της νέας κυβέρνησης στο εσωτερικό της χώρας και αναλύει τη δημιουργία του κυβερνητικού σχηματισμού σε συνεργασία με τον αδύναμο και ασταθή αλβανικό εταίρο (συνασπισμός VLEN).

Σχετικά με τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας, υπογραμμίζει ότι το ενδιαφέρον της Ελλάδας αφορά στη χρήση της συνταγματικής ονομασίας της χώρας, θέση την οποία στηρίζουν με θέρμη τόσο η ΕΕ, όσο και οι ΗΠΑ. Για αυτόν τον λόγο, η Ελλάδα πρέπει να επενδύσει διπλωματικό κεφάλαιο, ώστε να μείνει αρραγές το διεθνές μέτωπο κριτικής προς στην κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας. Ακόμη, υποστηρίζει ότι η τήρηση της Συμφωνίας αφορά και την Ελλάδα, καθώς για να πείθει η Ελλάδα πρέπει και η ίδια να τηρεί το γράμμα και το πνεύμα της συμφωνίας.

Τέλος, σχετικά με τη πιθανότητα προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο, αναφέρει αυτό θα έχεις συνέπειες και για τις δύο πλευρές.

Μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο εδώ.

Μπορείτε να ακολουθήσετε το Πρόγραμμα Νοτιοανατολικής Ευρώπης στο Facebook και το X.