Ο Ιωάννης Αρμακόλας ήταν καλεσμένος της δημοσιογράφου Ευαγγελίας Μπαλτατζή στην εκπομπή «Ναι μεν Αλλά» όπου μίλησε για τη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται στο πολιτικό σκηνικό της Βόρειας Μακεδονίας μετά την επιβλητική νίκη του εθνικιστικού VMRO-DPMNE στις διπλές εκλογές που έλαβαν χώρα την προηγούμενη εβδομάδα και την επιστροφή του στην εξουσία μετά από επτά χρόνια.

Συγκεκριμένα, ο Ι. Αρμακόλας υπογράμμισε πως οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Βουλγαρίας τηρούν μια στάση αναμονής ως προς τη νέα κυβέρνηση που έρχεται από την αντιπολίτευση με υψηλούς πατριωτικούς-εθνικιστικούς τόνους. Παράλληλα, όμως, τόνισε ότι προεκλογικά οι σχέσεις με τη Βουλγαρία ήταν στο επίκεντρο της συζήτησης και παραμένουν σημαντικό ανοικτό πρόβλημα.

Ακόμη, έγινε εκτενής αναφορά στην ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας, με αφορμή και τις συστάσεις της Προέδρου της Επιτροπής κυρίας φον ντερ Λάιεν για σεβασμό της Συμφωνίας των Πρεσπών και χρήση της συνταγματικής ονομασίας, η οποία έχει παραμείνει στάσιμη παρά τις υποχωρήσεις της Βόρειας Μακεδονίας και σε αυτό φέρουν ευθύνη τόσο η ΕΕ, όσο και κράτη-μέλη όπως η Βουλγαρία. Υπογραμμίστηκε επίσης και η αδράνεια της Ελλάδας να στηρίξει πιο έμπρακτα τη Βόρεια Μακεδονία κατά τη περίοδο διακυβέρνησης του SDSM.

Τέλος, αναφέρθηκε στην ομιλία του Πρωθυπουργού της Αλβανίας στην Αθήνα και την επιστροφή του ζητήματος της διεύρυνσης στην ατζέντα της ΕΕ μετά τη Ρωσική εισβολή στη Ουκρανία την ώρα που οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο.

Μπορείτε να ακούσετε τη συνέντευξη εδώ (έναρξη 31:50’).

Μπορείτε να ακολουθήσετε το Πρόγραμμα Νοτιοανατολικής Ευρώπης στο Facebook και το X.