Το παρόν κείμενο πολιτικής μελετά την ασταθή σχέση μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας, εξετάζοντας την επιρροή της στην Ανατολική Μεσόγειο. Από το 2020, οι σχέσεις Αιγύπτου-Τουρκίας έχουν κινηθεί διστακτικά προς την κατεύθυνση της προσέγγισης μετά από μια περίοδο σφοδρής έντασης. Στο επίκεντρο αυτής της συζήτησης βρίσκεται η σύγκρουση στη Λιβύη, όπου και τα δύο κράτη έχουν σημαντικά συμφέροντα. Η μελέτη αυτή εξετάζει τις τρέχουσες πολιτικές δυνάμεις που οδηγούν σε αυτή τη προσωρινή συμφιλίωση και την σημασία των εξελίξεων αυτών για την Ανατολική Μεσόγειο.

  • Ο εμφύλιος της Λιβύης προέκυψε ως σύγκρουση δια αντιπροσώπων μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας; Ωστόσο, και τα δύο κράτη έχουν ευθυγραμμίσει τις θέσεις τους για την κρίση της Γάζας, αντανακλώντας μια σημαντική αλλαγή στη διπλωματική τους προσέγγιση.
  • Η σημασία των αποθεμάτων πετρελαίου της Λιβύης και για τα δύο κράτη είναι πολύ μεγάλη, καθώς οδήγησαν σε μια ανανεωμένη αίσθηση συνεργασίας μετά από μια δεκαετία ανταγωνισμού.
  • Παρά τις σημαντικές ιδεολογικές διαφορές τους, η Αίγυπτος και η Τουρκία έχουν τελικά αναγνωρίσει την αναγκαιότητα ενίσχυσης των δεσμών τους σε όλους σχεδόν τους τομείς, συμπεριλαμβανομένου του εμπορίου και της στρατιωτικής συνεργασίας.
  • Μετά από μια δεκαετία έντονης σύγκρουσης στη Λιβύη, που διαμορφώθηκε από ανταγωνιστικά συμφέροντα και στρατιωτικές επεμβάσεις, η Αίγυπτος και η Τουρκία εξετάζουν τώρα μια προσέγγιση με στόχο την εξυπηρέτηση κοινών συμφερόντων με κύρια αντικείμενα ενδιαφέροντος την ασφάλεια και την οικονομία.
  • Μια προσέγγιση μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας θα μπορούσε να αποτελέσει κρίσιμο παράγοντα για την επίτευξη σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, εάν σηματοδοτήσει την επιθυμία της Τουρκίας να συνεργαστεί με όλες τις χώρες της περιοχής βάσει των διεθνών κανόνων.
  • Αναδεικνύεται η ευκαιρία για την προώθηση της περιφερειακής συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο από την πλευρά της Ελλάδος μέσω μιας πρωτοβουλίας τριμερούς συνεργασίας μεταξύ Αιγύπτου, Ελλάδος και Τουρκίας.

Το Κείμενο Πολιτικής υπογράφουν οι: Ιωάννης Ν. Γρηγοριάδης, Aναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Μπίλκεντ και Κύριος Ερευνητής,  Επικεφαλής Προγράμματος Τουρκίας του ΕΛΙΑΜΕΠ και Ηλέκτρα Νησίδου, Βοηθός Ερευνήτρια, Πρόγραμμα Τουρκίας, ΕΛΙΑΜΕΠ .

Διαβάστε το εδώ (στα Αγγλικά).

 

Κατηγορίες: Κείμενα Πολιτικής
Αναλυτές
Ιωάννης Ν. Γρηγοριάδης Κύριος Ερευνητής, Επικεφαλής Προγράμματος Τουρκίας, Αρχισυντάκτης του Journal of Southeast European and Black Sea Studies