Το κοινό μας Ευρωπαϊκό μέλλον και η  πορεία του ενωσιακού εγχειρήματος λαμβάνουν σχήμα και μορφή στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις 6-9 Ιουνίου 2024.  Το ΕΛΙΑΜΕΠ, στο πλαίσιο της σχετικής εκστρατείας με τίτλο  “Ευρωπαϊκές Εκλογές 2024: Συμμετέχω για μία ισχυρή Ευρώπη” σκοπεύει στην ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση των πολιτών εν όψει των επερχόμενων εκλογών. Βασικός στόχος των ποικίλων δράσεων είναι η ανάδειξη της σημασίας και του διακυβεύματος των κρίσιμων αυτών Ευρωεκλογών με ευρεία συμμετοχή πολιτών -και ιδιαίτερα των νέων- για έναν ενεργό ρόλο στη συζήτηση και τον προβληματισμό όπου και αφορούν την επόμενη μέρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  

Στη διάρκεια της εκτενούς αυτής δραστηριότητας, για περισσότερους από 5 μήνες, το ΕΛΙΑΜΕΠ, το Europe Direct ΕΛΙΑΜΕΠ Αττικής  και το EU Youth Hub -σε συνεργασία και με άλλους φορείς- προχώρησαν σε ένα πλήθος δράσεων και δραστηριοτήτων σε Αθήνα και περιφέρεια. Οι δράσεις ποικίλουν σε περιεχόμενο, ύφος και εύρος ακροατηρίου στο οποίο και στοχεύουν και απευθύνονται.   

Δράσεις στην Αθήνα: 

Στο πλαίσιο του προγράμματος ParticipatEU: 

  • Ο Δρόμος προς τις Ευρωεκλογές, υπό τη αιγίδα του Δήμου νέας Ιωνίας. 
  • Μύθοι και Πραγματικότητα για την Ευρωπαϊκή Ένωση, υπό την αιγίδα του Δήμου Αχαρνών.
  • Σειρά από εργαστήρια που επικεντρώνονται στην ενημέρωση περι του προγράμματος και των ευρωεκλογών, αλλά και των εργαλείων που η ένωση προσφέρει στους νέους για την ενδυνάμωση των δράσεων τους. 
  • Με το πέρας των εκλογών θα πραγματοποιηθεί ειδική εκδήλωση για την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος πανευρωπαϊκά, αλλά και τη δημιουργία μίας συντονιστικής επιτροπής νεανικών οργανώσεων στην Ελλάδα που ασχολούνται και επωφελούνται από την ευρωπαϊκή πραγματικότητα.

Στο πλαίσιο του προγράμματος EPACE-EU (Enhancing Public Awareness and Civic Engagement in the EU) 

Στις ενέργειες του Europe Direct ΕΛΙΑΜΕΠ Αττικής έλαβαν χώρα δράσεις σε δήμους και σχολεία με κύριο άξονα αυτόν της προώθησης των επερχόμενων εκλογών, καθώς και της ενημέρωσης των πολιτών και όσων για πρώτη φορά συμμετέχουν στην διαδικασία των Ευρωπαϊκών Εκλογών: 

  • Δήμος Κηφισιάς, Δήμος Παλαιού Φαλήρου, Δήμος Αθηναίων.
  • 5ο Γυμνάσιο Αθηνών , 6ο ΓΕΛ Νέας Σμύρνης , Μουσικό Σχολείο Αλίμου (Λύκειο), 2ο Δημοτικό Σχολείο Πεντέλης , 3ο ΓΕΛ Χαιδαρίου , 2ο ΓΕΛ Βριλησσίων , ΓΕΛ Θρακομακεδόνων, 16ο Γυμνάσιο Αθηνών, 4ο Γυμνάσιο Αθηνών, ΓΕΛ Φιλοθέης, ΓΕΛ Αναβρύτων, ΓΕΛ Μεταμόρφωσης, ΓΕΛ Νέας Χαλκηδόνας, ΓΕΛ Παπάγου, 3ο ΕΠΑΛ της Σιβιτανιδείου Σχολής, 3ο ΓΕΛ Νέας Ιωνίας , ΓΕΛ Παπάγου, 2ο Πρότυπο Λύκειο Αθηνών, Μουσικό Σχολείο Αλίμου (Λύκειο) .

Σε μία πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης των πολιτών εν όψει των κρίσιμων Ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου, με την υποστήριξη της εταιρείας Παπαστράτος, το ΕΛΙΑΜΕΠ υλοποιεί καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών, με τίτλο “Ευρωπαϊκές Εκλογές 2024: Οι ευρωεκλογές έχουν σημασία μόνο όταν ξέρουμε τι διακυβεύεται 

Μία σειρά από ενημερωτικές δράσεις και συζητήσεις με υποψηφίους ευρωβουλευτές με ζητήματα που αγγίζουν τον ευρύτερο διάλογο περί των επερχόμενων εκλογών της 9ης Ιουνίου. 

Συσχετισμός Ευρωπαϊκών και Αμερικανικών εκλογών 2024 

Διαδικτυακά:  

  • “World Café με ED Πελοποννήσου , 12 σχολεία από Πελοπόννησο και Αττική. 
  • 1ο ΓΕΛ Βριλησσίων, 2ο ΓΕΛ Καματερού, Ιδ. ΓΕΛ “Η Ελληνική Παιδεία” Ηράκλειο Αττικής, 3ο ΓΕΛ Αμαρουσίου, Γυμνάσιο – Λ.Τ. Βιλίων, 1ο ΓΕΛ Κορωπίου, 3ο ΕΠΑΛ Σιβιτανίδειου, 5ο ΓΕΛ Αιγάλεω, 3ο ΓΕΛ Χαλανδρίου, ΓΕΛ. Ν. Χαλκηδόνας, 1ο ΕΠΑΛ άνω Λιοσίων, 1ο ΕΠΑΛ Σιβιτανίδειου. 
  • Στο πλαίσιο της ευρύτερης συζήτησης για το διακύβευμα των επερχόμενων Ευρωπαϊκών Εκλογών, το ΕΛΙΑΜΕΠ, στο πλαίσιο του Έργου EUAct2 διοργάνωσε διαδικτυακή συζήτηση με θέμα Κράτος Δικαίου και Δημοκρατία στην ΕΕ. 

Δράσεις εκτός Αθηνών: 

Στο πλαίσιο του προγράμματος ParticipatEU:

Στο πλαίσιο του Έργου  Euact2: “Towards Democratic and Inclusive Europe: EP Elections and Active Citizens Participation and Contribution” :

To EΛΙΑΜΕΠ στο 9o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών:

Multimedia & Podcasts

Podcasts:

Media 

Κατά τη διάρκεια της πεντάμηνης αυτής εκστρατείας, ερευνητές του ιδρύματος είχαν διαρκή παρουσία σε εθνικά και τοπικά τηλεοπτικά μέσα, σε εκπομπές αφιερωμένες στο διακυβεύαμα των εκλογών. Ακόμη, καθημερινή, κυριακάτικη και εβδομαδιαία αρθρογραφία στον εθνικό τύπο έλαβε χώρα από τους ίδιους ερευνητές, με φόντο την 9η Ιουνίου.  

Δημοσιεύσεις: