• Η σχέση ΕΕ-Τουρκίας όσον αφορά την πράσινη μετάβαση είναι εξαιρετικής σημασίας, δεδομένης της Τελωνειακής Ένωσης και των στενών εμπορικών και επιχειρηματικών σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών. Ορισμένα από τα μέτρα που εγκρίθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και ειδικότερα ο Μηχανισμός Προσαρμογής Συνόρων Άνθρακα (CBAM), αποτελούν μια σημαντική εμπειρική μελέτη περίπτωσης για να εξετασθεί η προσαρμοστικότητα της τουρκικής οικονομίας σε νέες προκλήσεις και η γενικότερη συμβατότητα των οραμάτων ΕΕ και Τουρκίας σε ότι αφορά την πράσινη μετάβαση.
  • Ως σημαντικός εμπορικός εταίρος της ΕΕ και μια οικονομία έντασης άνθρακα, η Τουρκία αναμένεται να αντιμετωπίσει αυξανόμενο κόστος λόγω της εφαρμογής του μηχανισμού. Αν και οι άμεσες επιπτώσεις του CBAM φαίνονται μάλλον συγκεντρωμένες σε συγκεκριμένους τομείς, όπως το αλουμίνιο, ο σίδηρος και ο χάλυβας, οι ευρύτερες επιπτώσεις της νέας πολιτικής θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά την ανάπτυξη και την απασχόληση μεσοπρόθεσμα έως μακροπρόθεσμα.
  • Από την άλλη πλευρά, η Τουρκία διατηρεί ένα σύνολο συγκριτικών πλεονεκτημάτων που μπορούν τόσο να ελαχιστοποιήσουν τον αντίκτυπο του CBAM όσο και να προετοιμάσουν την οικονομία της χώρας για μια σειρά μεταρρυθμίσεων που θα κάνουν το οικονομικό της μοντέλο βιώσιμο μακροπρόθεσμα. Για να το πράξει αποτελεσματικά, ωστόσο, η Τουρκία θα χρειαστεί να αναβαθμίσει τις σχέσεις με την ΕΕ και να αναδείξει την σημασία του ζητήματος στην εσωτερική πολιτική σφαίρα. Προς το παρόν, οι προοπτικές για κάτι τέτοιο παραμένουν ελάχιστες.

Το Κείμενο Πολιτικής υπογράφει ο Δημήτρης Τσαρούχας, Κύριος Ερευνητής Εξωτερικού, Πρόγραμμα Τουρκίας.

Διαβάστε το εδώ σε μορφή pdf (στα Αγγλικά).