Το Διατλαντικό Περισκόπιο είναι ένα διαδραστικό εργαλείο πολυμέσων που συνδυάζει σχόλια ειδικών, υψηλής ποιότητας κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης, επίσημα έγγραφα πολιτικής, ποσοτικά δεδομένα, αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και γκρίζα βιβλιογραφία. Με στόχο την πιο άμεση και τακτική ενημέρωση για αυτά τα ζητήματα, θα δημοσιεύει σε μηνιαία βάση μια σύνοψη των σημαντικότερων γεγονότων που αφορούν τις σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ, όπως αποτυπώνονται στα μέσα ενημέρωσης. Παρακάτω θα βρείτε μια επισκόπηση για τον Ιούνιο του 2024.

Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης συναντήθηκε στην Αθήνα, στις 20 Ιουνίου, με αντιπροσωπεία του Κογκρέσου των ΗΠΑ, με επικεφαλής τον Ρεπουμπλικανό βουλευτή του Τενεσί Mark Green, πρόεδρο της Επιτροπής Εσωτερικής Ασφάλειας, και τον Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα Γιώργο Τσούνη. Ο Υπουργός τόνισε τις πολύ στενές σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας και δήλωσε ότι η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας βασίζεται σταθερά στο διεθνές δίκαιο. Την επόμενη μέρα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας συναντήθηκε με την αντιπροσωπεία στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, όπου συζήτησαν, μεταξύ άλλων, την ενίσχυση των στρατηγικών αμυντικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και τη σημασία της για τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε στις 25 Ιουνίου με τον Αμερικανό Γερουσιαστή της πολιτείας του Νιου Τζέρσεϊ Cory Booker και συζήτησαν για την εξαιρετική κατάσταση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, την αμυντική συνεργασία, καθώς και διεθνή και περιφερειακά ζητήματα. Την ίδια μέρα, ο Booker συναντήθηκε με τον ΥΠΕΞ Γεραπετρίτη, όπου συζήτησαν για την πολιτική, οικονομική, αμυντική και ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ. Ο Γεραπετρίτης και ο Booker αντάλλαξαν επίσης απόψεις για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και τις μεγάλες διεθνείς κρίσεις.

Στις 27 Ιουνίου, η επιτροπή εξοπλιστικών της Βουλής ενέκρινε τέσσερα εξοπλιστικά προγράμματα που αφορούν την Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό. Τα εν λόγω προγράμματα σχετίζονται με την προμήθεια των μαχητικών 5ης γενιάς F-35, τη συμμετοχή στο πρόγραμμα της νέας γενιάς φρεγατών του αμερικανικού ναυτικού κλάσης Constellation, την αγορά τεσσάρων συστημάτων μη επανδρωμένων αεροσκαφών τύπου Camcopter S-100 της αυστριακής Schiebel για τις φρεγάτες FDI, και τη γενική επιθεώρηση μηχανών στις πυραυλακάτους ΛΑΣΚΟΣ και ΚΑΒΑΛΟΥΔΗΣ. Αναμένεται η τελική έγκριση από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ) και, στη συνέχεια, θα ανατεθεί στη Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών και Επενδύσεων η συμβασιοποίηση των προγραμμάτων.

 

Περισσότερα στο: https://transatlanticperiscope.org/relationship/GR#