Στο πλαίσιο του έργου ALGREE, το ΕΛΙΑΜΕΠ – Πρόγραμμα Νοτιοανατολικής Ευρώπης, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Konrad-Adenauer – Γραφείο Ελλάδας και Κύπρου και με την Μονάδα Ερευνών Κοινής Γνώμης και Αγοράς του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, σχεδίασαν και υλοποίησαν μία Πανελλαδική έρευνα κοινής γνώμης σε τυχαίο και αντιπροσωπευτικό δείγμα, για τις ελληνο-αλβανικές σχέσεις. Η έρευνα υλοποιήθηκε 15-21 Απριλίου 2024 σε δείγμα 1165 ατόμων, 17 ετών και άνω.

Επιστημονικά υπεύθυνοι της έρευνας ήταν οι: Iωάννης Αρμακόλας, Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και Κύριος Ερευνητής και Επικεφαλής του Προγράμματος Νοτιοανατολικής Ευρώπης του ΕΛΙΑΜΕΠ, και Γιώργος Σιάκας, Επίκουρος Καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και Διευθυντής Ερευνών της Μονάδας Ερευνών Κοινής Γνώμης και Αγοράς του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Βασικά συμπεράσματα: Από τα αποτελέσματα της έρευνας κοινής γνώμης συμπεραίνεται ότι, σε σχέση με προηγούμενες έρευνες, υπάρχει στασιμότητα ή επιβάρυνση στα διμερή και πολιτικά θέματα. Η έρευνα επίσης αποτυπώνει την έντονα αρνητική στάση και ανησυχία της ελληνικής κοινής γνώμης σε σχέση με το ζήτημα Μπελέρη και τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας. Αντίθετα, σε σχέση με προηγούμενες έρευνες, υπάρχει σημαντική βελτίωση στους δείκτες που καταγράφουν τις κοινωνικές και οικονομικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας και μεταξύ Ελλήνων και Αλβανών, καθώς και στην εικόνα των Αλβανών στην ελληνική κοινή γνώμη.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Υπάρχει βελτίωση της εικόνας της Αλβανίας στην Ελλάδα, αλλά οι αρνητικές απόψεις παραμένουν πλειοψηφικές. Σχετικά με τις διμερείς σχέσεις υπάρχει μικρή επιβάρυνση, αλλά πλειοψηφικά κυριαρχούν οι ουδέτερες γνώμες.
  • Τόσο στο θέμα Μπελέρη όσο και για το σεβασμό των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία και για το κράτος δικαίου στην γείτονα οι απόψεις της κοινής γνώμης στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα αρνητικές για την αλβανική πλευρά. Η κοινή γνώμη αναγνωρίζει ότι οι τρίτες χώρες είχαν μάλλον ουδέτερη στάση στο θέμα Μπελέρη.
  • Πολύ θετικές απόψεις, που βαίνουν συνεχώς βελτιούμενες, υπάρχουν για τις κοινωνικές και οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών. Συντριπτικά θετικές είναι οι απόψεις για την αλβανική μετανάστευση στην Ελλάδα.
  • Η ελληνική κοινή γνώμη είναι μάλλον αμφίσημη σχετικά με το θέμα της ένταξης της Αλβανίας στην ΕΕ.

Μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά τα αποτελέσματα της έρευνας εδώ.

Τα αποτελέσματα της έρευνας για την Ελληνική Κοινή Γνώμη και τις στάσεις για την Αλβανία, τους Αλβανούς και τις Ελληνο-Αλβανικές Σχέσεις παρουσιάστηκαν σε δύο διαφορετικές εκδηλώσεις στην Αθήνα και τα Τίρανα.

Μπορείτε να ακολουθήσετε το Πρόγραμμα Νοτιοανατολικής Ευρώπης στο Facebook και το X