Η παρούσα έκθεση επικεντρώνεται στην πρόσληψη/πρόσκληση υπηκόων τρίτων χωρών μέσω διμερών συμφωνιών ως πλαίσιο αντιμετώπισης της έλλειψης εργατικού δυναμικού. Με άλλα λόγια, εστιάζει στην πρόσκληση αλλοδαπών εργαζομένων με έμφαση σε ειδικευμένους και χαμηλής ειδίκευσης και όχι σε κατόχους Μπλε Κάρτας. Η έκθεση αποτελεί μέρος ενός συνολικού έργου που εξετάζει τη νόμιμη μετανάστευση εργατικού δυναμικού. Η πρώτη δημοσίευση εξέτασε πρακτικές σε επιλεγμένα κράτη μέλη, ενώ η παρούσα επικεντρώνεται στην Ελλάδα και διερευνά τα πρακτικά ζητήματα που προκύπτουν κατά την προσπάθεια πρόσληψης ξένων εργαζομένων στη χώρα.

Η έμφαση στις διμερείς συμφωνίες για εργασία αντικατοπτρίζει επίσης την τρέχουσα πολιτική προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της έλλειψης εργατικού δυναμικού, με περισσότερες συμφωνίες να αναμένονται τους επόμενους μήνες. Ως εκ τούτου, είναι μια καλή στιγμή για να δούμε πού βρίσκονται τα πράγματα όσον αφορά στην εφαρμογή και τον μελλοντικό σχεδιασμό και ποια ζητήματα απαιτούν περαιτέρω προσοχή.

Η έκθεση, μέσα από εξέταση και ανάλυση των υφιστάμενων πρακτικών και ζητημάτων, επιδιώκει να αναδείξει δύο σημεία:

  • Πρώτον, ένα μοτίβο αντιμετώπισης της έλλειψης εργατικού δυναμικού από το ελληνικό κράτος που τείνει να αναπαράγει προηγούμενες πρακτικές χωρίς να «τολμά
    να φανεί πιο δημιουργικό.
  • Δεύτερον, τα γραφειοκρατικά εμπόδια, που εξακολουθούν να δυσχεραίνουν την υλοποίηση αυτών των συμπράξεων, ιδίως λόγω του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί η διαδικασία πρόσκλησης αλλοδαπών εργαζομένων (μετάκληση)

Τέλος, περιλαμβάνει σειρά συστάσεων που βασίζονται επίσης σε συζητήσεις με ενδιαφερόμενους φορείς, καθώς και με άτομα που έχουν εμπλακεί στη διαδικασία της μετάκλησης.

Το Κείμενο Πολιτικής υπογράφει η Αγγελική Δημητριάδη, Κύρια Ερευνήτρια, Επικεφαλής του Προγράμματος Μετανάστευσης στο ΕΛΙΑΜΕΠ.

Διαβάστε το εδώ σε μορφή pdf.