Ο στόχος και το ερευνητικό αντικείμενο της παρούσας Έκθεσης, αποτέλεσε η διερεύνηση και η ανάδειξη των παραγόντων που διευκολύνουν, αλλά και των εμποδίων που δυσχεραίνουν την υλοποίηση των ΣΔΙΦ στα Ελληνικά Πανεπιστήμια και στα Ερευνητικά Κέντρα. Για την διερεύνηση του ερευνητικού αντικείμενου σχεδιάστηκε και πραγματοποιήθηκε πρωτογενής ποιοτική έρευνα με δείγμα πρώην και νυν προέδρους/μέλη των ΕΙΦΚΔ των πανεπιστημίων και ΕΚ, καθώς και άλλου ερευνητικού και διοικητικού προσωπικού, προκειμένου να ληφθούν σχετικές πληροφορίες αναφορικά με τις διαδικασίες εκπόνησης και υλοποίησης των ΣΔΙΦ, και να αναδειχθούν οι παράγοντες που λειτούργησαν διευκολυντικά ή και ανασταλτικά στη παραπάνω διαδικασία. Τα αποτελέσματα της έρευνας βασίζονται σε 21 ημι-δομημένες συνεντεύξεις με επιστημονικό, ερευνητικό και διοικητικό προσωπικό σε ΑΕΙ και ΕΚ, οι οποίες διενεργήθηκαν τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο του 2024.

Η Έκθεση αυτή με τίτλο Παράγοντες που διευκολύνουν και εμπόδια που δυσχεραίνουν την υλοποίηση των Σχεδίων Δράσης για την Ισότητα των Φύλων σε Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα στην Ελλάδα, αποτελεί μια από τις πρώτες ολοκληρωμένες καταγραφές στην Ευρώπη και η πρώτη στη χώρα μας, που εστιάζει στο σύνολο των δημόσιων πανεπιστημίων και ΕΚ στην Ελλάδα και παρουσιάζει συγκεκριμένους παράγοντες που λειτουργούν θετικά και αρνητικά στην υλοποίηση των ΣΔΙΦ.

Η παραπάνω έρευνα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου «Καταπολεμώντας τις έμφυλες ανισότητες στην έρευνα και στην ανώτατη εκπαίδευση στην Ελλάδα (GENDRHED)» (2022-2023). Το έργο GENDRHED ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2022 και υλοποιείται από το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Active citizens fund των χωρών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) (EEA Grants).

Διαβάστε την έρευνα εδώ.