Το πρωτόκολλο Ιταλίας-Αλβανίας για τη μετανάστευση έρχεται να καλύψει τα κενά μεταξύ των σημερινών πολιτικών της ΕΕ για τη διαχείριση της μετανάστευσης και των υφιστάμενων μηχανισμών αλληλεγγύης μεταξύ χωρών μελών. Το παρόν κείμενο εξετάζει το πρωτόκολλο μεταξύ της Ιταλίας και της Αλβανίας. Αναφέρεται εν συντομία στη διαδικασία διεύρυνσης και στη σχέση μεταξύ Ιταλίας και Αλβανίας ως βάση για την ανάπτυξη της συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών.  Στη συνέχεια, εξετάζει το περιεχόμενο του πρωτοκόλλου και προσφέρει μια κριτική ανάλυση της σημασίας του και των εν δυνάμει επιπτώσεών του,  δηλαδή της αναπροσαρμογής της κυριαρχίας μέσω της “λειτουργικής εδαφικότητας” για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών κενών των υφιστάμενων μηχανισμών διαχείρισης της μετανάστευσης.

  • Το Πρωτόκολλο Ιταλίας-Αλβανίας που κυρώθηκε με το νόμο αριθ. 14/24 επιτρέπει στην Ιταλία να εξετάζει αιτήσεις διεθνούς προστασίας στο αλβανικό έδαφος, αλλά υπό ιταλική δικαιοδοσία.
  • Η συμφωνία ισχύει μόνο για τους μετανάστες που αναχαιτίστηκαν από ιταλικά πλοία στη Μεσόγειο, όχι για εκείνους που αποβιβάστηκαν σε ιταλικό έδαφος
  • Το πρωτόκολλο αποτελεί μια νέα προσέγγιση στην έννοια της  εδαφικότητας. Θα συμβάλει στην εδραίωση της νομικής μυθοπλασίας της ‘μη εισόδου’.
  • Το Πρωτόκολλο καθιερώνει μια “λειτουργική εδαφικότητα”, δεδομένου ότι το ιταλικό δίκαιο εφαρμόζεται σε έναν εξωεδαφικό χώρο
  • Eπαναπροσδιορίζει νομικά την έννοια του εδάφους με βάση ένα fictio iuris που αποσκοπεί στην εξίσωση των περιοχών που ανήκουν στο αλβανικό κράτος με τις ιταλικές συνοριακές περιοχές.
  • Το Πρωτόκολλο διαμορφώνει την Αλβανία ως ένα απλό υποστηρικτικό κράτος, λειτουργικό υπό την έννοια ότι παρέχει το χώρο στον οποίο οι αιτήσεις των αιτούντων άσυλο θα εξετάζονται από τις ιταλικές αρχές.

Το Policy brief υπογράφει η Carlotta Giordani, Υποψήφια Διδάκτωρ, SSIIM Έδρα Unesco, IUAV Πανεπιστήμιο της Βενετίας, Μέλος, Δικηγορικός Σύλλογος Βενετίας.

Διαβάστε το εδώ (στα Αγγλικά).